Ce trebuie sa stii despre incalzirea in pardoseala

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info CentraleViessmann.ro

Nu mai vrei sa infrunti o iarna friguroasa, asa ca te-ai decis sa iti instalezi incalzire in pardoseala. Deja iti imaginezi caldura pe care o simti ca  te incalzeste din podea si ai un zambet de satisfactie. Exista voci care comenteaza avantajele, altele dezavantajele si preturile mari initiale. Ce trebuie sa stii inainte de a lua decizia instalarii incalzirii prin pardoseala?

Incalzirea in pardoseala este un sistem de incalzire realizat prin incastrarea in podea de instalatii electrice sau cu agent termic.  Altfel spus, incalzirea propriu zisa este asigurata cu trasee de conducte prin care circula apa calda sau covoare electrice, acoperite ulterior de sapa (sau fara sapa) si finisaje.

Unde se poate instala incalzirea in pardoseala?

Teoretic, incalzirea in pardoseala se poate instala aproape in orice cladire, noua sau  veche.  Practic, instalatia de incalzirea in pardoseala se monteaza mai degraba in case, locuinte sau cladiri de birouri noi sau care sunt in curs de renovare ampla, acest sistem necesitand lucrari de proiectare a traseelor de agent termic, de supra-inaltarea a podelei prin asamblarea sistemului propriu zis la nivelul pardoselii.

Pe de alta parte, pentru ca acest sistem de incalzire sa fie eficient si sa merite investitia, cladirea trebuie sa fie bine izolata termic.

Care sunt principalele tipuri de incalzire in pardoseala?

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi clasificate din punct de vedere al tipului de incalzire, al agentului termic, precum si din punct de vedere al montarii.

Tipuri de incalzire in pardoseala din punct de vedere al incalzirii: cu apa calda (agent termic) sau electric 

Exista doua tipuri de incalzire in pardoselea din punct de vedere al tipului de instalatie in pardoseala (cu agent termic sau electric).  

Cel mai des intalnite sunt incalzirea in pardoseala cu apa, urmat de sistem de incalzire in pardoseala electric. Alegerea intre un tip sau altul depinde de modul de inclazire al casei, suprafata care urmeaza a fi incalzita, puterea electrica pe care o suporta instalatia electrica a locuintei, disponibilitatea gazului drept combustibil pentru incalzire.

Incalzire in pardoseala cu sau fara sapa 

Din punct de vedere al modului in care este instalat un sistem de incalzire in pardoseala poate fi cu sau fara sapa. Pentru ca tehnologia a evoluat si pentru ca elimina din supra-inaltarea pardoselii, incalzirea in pardoseala fara sapa devine progresiv mai populara. 

 

Ce include un sistem de incalzire fara sapa:

La un sistem de incalzirea in pardosela fara sapa sunt patru elemente principale: izolatie, sistem de dispunere a tevilor, sistem de amestec si distributie al apei, plus sistem de automatizare a sistemului de incalzire in pardoseala. 

 

Care e inaltimea instalatiei de incalzirii in pardosela?

Prin realizarea unei instalatii de incalzire in pardoseala trebuie sa iei in calcul ca se va ajusta din inaltimea camerei cu intre 10-15 cm. Intr-o cladire cu mai multe nivele,  inaltimea lucrarii in pardoseala este diferita intre parter, unde se  monteaza si un strat izolator (polistiren) si etajele ulteriore, de aici plaja  de 5 cm.

Sapa trebuie sa acopere conductele cu agent termic, fiind necesar ca inaltimea acesteia sa depaseasca 4.5 cm. Cu cat este sapa mai inalta, cu atat creste timpul initial de incalzirea al pardoselii, implicit al spatiului, de aceea spre confortul locatarilor este recomandat ca aceasta sa nu depaseasca 6-7 cm grosime.

Grosimea difera foarte mult la sisteme de incalzire in pardoseala, acestea fiind progresiv mai subtiri. 

Sistemele de incalzire in pardoseala fara sapa (uscate) reduc ibtre 6-10 cm aferente sapei. Acesta diferenta de inaltime difera de la sistem la sistem si se raporteaza inclusiv la grosimea termoizolatiei. 

Incalzirea in pardoseala. Avantaje si dezavantaje

Pana la urma,  decizia instalarii incalzirii in pardoseala o poti lua doar cunoscand atat avantajele cat si dezavantajele pe care le aduce.

Avantajele incalzirii in pardoseala

  • Confort termic sporit - fiind vorba despre caldura prin radiere, incalzirea are loc de la nivelul podelei in sus, pe verticala, asigurand incalzirea necesara locatarilor de la picioare in sus (in cazul incalzirii cu radiatoare, temperatura la nivelul picioarelor este mai scazuta, de aici senzatia de disconfort)

  • In cazul incalzirii in pardoseala cu agent termic, este suficienta o temperatura de 25-30 grade Celsius pe tur, ceea ce insemna consum scazut de combustibil

  • Scaderea costurilor la facturile lunare aferente frunizorului de utilitati (gaz, energie electrica) cu peste 15%

  • Amortizarea rapida a costurilor  investitiei initiale. Cu cat este suprafata mai mare, cu atat se recupereaza mai rapid investitia din economiile lunare cu incalzirea si prin lipsa costurilor de mentenanta, incalzire in pardoseala neavand nevoie de intretinere

  • Durata de viata indelungata - pana la 80 de ani

Avantaje si dezavantaje pentru sisteme de incalzire in pardoseala fara sapa

 

Cele mai moderne sisteme de incalzire in pardoseala cu agent termic (apa calda) sunt cele fara sapa, mentionate mai sus. 

Avantaje ale incalzirii in pardoseala fara sapa:

  • Incalzirea uniforma a camerei, confort termic sporit;

  • functioneaza cu orice tip de sistem de incalzire: centrala termica pe gaz, lemne sau pompa de incalzire. 

  • Camera se incalzeste mai repede, indirect costurile aferente incalzirii scad.

Costurile la energie sunt mai mici cu pana la 10-15% inclusiv decat un sistem de incalzire prin sistemul de incalzire conventional, cu sapa, aceasta pentru ca nu este nevoie sa se incalzeasca si sapa.  

Dezavantajele incalzirii in pardoseala

Cea mai mare obiectie impotriva incalzirii in pardoseala o reprezinta pretul initial al instalarii. Totusi, considerand faptul ca  aceasta investitie se recupereaza in cativa ani, acesta nu este un dezavantaj real. Durabilitatea acestui sistem de incalzire salveaza bani pe termen mediu si lung. Concret,  odata recuperate costurile initiale, diferentele lunare de consum se transforma in economii.

Alt dezavantaj il reprezinta eventuale defectiuni sau conducte sparte care pot provoca inundatii deranjante. Acest aspect poate fi evitat de la bun inceput prin alegerea unor materiale si kituri de incalzire in pardoseala de calitate, precum si realizarea  lucrarii de instalatii cu  ajutorul unor echipe specializate.

Dezavantaje ale incalzirii in pardoseala fara sapa: in lipsa sapei dispare inertia termica ( se incalzeste rapid, se raceste, de asemenea repede).

 

In ce consta un sistem de incalzire cu agent termic (apa calda)?

 

Sistemele de incalzire in pardoseala sunt complexe si includ:â

  •  Teava

  •  sisteme de amestec si distributie

  •  robineti, conectori 

     

    Nu include sistem de automatizari pentru incalzire in pardoseala si nici placi cu nuturi.

La randul lor, automatizarile pentru un sistem de incalzire in pardoseala poate include: centru de comanda, actuatori, termostat si senzori specifici unui sistem de incalzire in pardoseala. La aceasta se adauga izolatori, placa cu nuturi, la care se adauga costul pentru turnarea sapei (acolo unde este cazul). 

 

Cat costa un sistem de incalzire in pardoseala? Pret per metru patrat

 

Pretul unui sistem de incalzire in pardoseala depinde de suprafata, automatizare, inclusiv modul in care structurata casa ( un numar diferit de circuite). 

 

Pretul pentru incalzirea in pardoseala este considerat per mp (metru patrat), iar acesta consta in kit-ul de baza, fara placa cu nuturi sau automatizatri.

 

Spre beneficiul clientilor, producatorii au considerat sa furnizeze kit-uri de incalzire in pardoseala pentru 50 mp, 60 mp, 70 mp, 80 mp, 100 mp, suprafetele superioare fiind realizate din mai multe pachete de incalzire in pardoseala. 

Exemple de pret la Kit-uri de incalzire in pardoseala pentru suprafete diferite (in mp)

Important:

Inainte de a va ajuta cu exemple de pret pentru sisteme de incalzire in pardoseala pentru suprafete diferite, e important sa subliniem ca acestea sunt preturi in momentul scrierii acestui articol. Costurile variaza in timp, iar in magazinul nostru online centraleviessmann.ro regasiti ”istoric pret”. 

In continuare, exemplele noastre sunt pentru kit-urile de incalzire in pardoseala cu pret in februarie 2023, furnizate de Valrom - Pexkit.

Incalzire in pardoseala 50 mp si 5 circuite - pret (automatizare basic si fara placa cu nuturi) - app 4000 lei

  • Kit incalzire in pardoseala 60 mp - pret fara placa de nuturi,  automatizare de baza- aproximativ - 4500 lei pentru cele 6 circuite.
  • Kit incalzire in pardoseala 70 mp - pret -   cca 5000 lei (7 circuite, fara placa de nuturi, automatizare de baza).
  • Kit incalzire in pardoseala pentru 100 mp (10 circuite)  - pret aproximativ 6800 lei. 

Un astfel de kit de incalzire in pardoseala include: 

  • Teava PERT pentru suprafata mentionanta

  • Banda perimetrala autoadeziva

  • Aditiv sapa

  • Curba conductoare din material plastic

  • Kit distribuitor / colector  - debitmetre pentru numarul de circuite specificat

  • Adaptoare

  • Pachete de golire si aerisire

  • Bypass P

  • Automatizare basic : cap termoelectric (numar raportat la suprafata), termostat de pardoseala, unitate de control. 

Pentru a va configura necesarul pentru incalzirea in pardoseala pentur casa voastra, recomandat este sa va consultati cu instalatorul vostru si sa cereti un pret actualizat de la echipa noastra. 

Un sistem de automatizare pentru incalzire in pardoseala multi-zona este de la aproximativ 4000 lei si difera in functie de numarul de zone. Verificati pretul in magazin sau contactati echipa noastra. 

Cat rezista un sistem de incalzire in pardoseala?

Un sistem de incalzire in pardoseala este proiectat sa reziste pana la 50 de ani. Spre exemplu, in pachetele de mai sus, teava are garantie de pana la 20 de ani, asadar sunt fiabile.

NB:

- cereti pret actualizat pentru sistemul vostru de incalzire in pardoseala, pentru suprafata dorita. 

noi suntem orientati spre confortul vostru termic, dar este imnportant ca atunci cand luat in calzul un sistem de incalzire in pardoseala sa alegei mobilier adecvat, astfel incat sa nu acoperiti o ponderea prea mare din suprafata incalzita cu mobilier greu sau covoare.

- alegeti parchet sau gresie cu sistemul de incalzire in pardoseala dorit asadar consultati-va cu un expert i in acest sens.

- pentru reducerea costurilor puteti alege automatizari complexe, controlate prin aplicatie pe mobil, care va permit sa gestionati temperatura de la distanta.

Concluzii:

 

Un sistem de incalzire in pardoseala este solutia pentru un confort termic sporit si pentru a reducerea costurilor aferente la incalzire. Exista mai multe tipuri de pardoseala in functie de tipul de incalzire (cu apa sau electric, prin agent termic sau covorase electrice), iar in functie de montaj poate fi incalzire in pardoseala cu sau fara sapa. Preturile unui sistem de incalzire in pardoseala variaza in functie de suprafata casei (in mp) si nivelul de automatizare.

Un specialist va ajuta sa dimensionati optim incalzirea in pardoseala pentru casa voastra.  

 
Copyright © SC Vertical CIA SRL 2025
  Top

Iti multumim!

 

Comentariul a fost trimis spre aprobare

Iti multumim!

 

Mesajul tau a fost trimis. Vei primi un raspuns in cel mai scurt timp

centraleviessmann.ro Magazin Specializat în Centrala pe gaz / GPL în condensare Viessmann ✔ Putere centrale: 19 kW, 25 kW, 32 kW și superior ✔ Incalzire si ACM🔥 Livrare Rapidă ✔ Pret corect ✔ Plata flexibila, inclusiv in rate 0765.277.006 Email: comercial@centraleviessmann.ro
RON 0.28 - 332954.00
Str. Ciresului nr. 14, Dragomiresti Vale, Ilfov. Ilfov Dragomirești Vale RO