Top sfaturi pentru incalzirea casei: centrala termica, pompa de caldura, incalzire in pardoseala

Publicat la data de: 19.04.2023 14:30
Sumar

  Pe masura ce temperaturile scad, incalzirea locuintei poate deveni o provocare costisitoare considerand preturile la energie din ultimii ani. Este important sa gasesti echilibrul potrivit intre amortizarea investitiei initiale, confort si eficienta energetica.Este important pretul pe care il investesti initial in sistemul de incalzire, dar si mai important cu acesta te ajuta sa atingi nivelul de confort si sa economisesti.

   

  Introducere in sisteme de incalzire

  Confortul termic este esential. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante lucruri este sa ne simtim confortabil si calduros in propria casa. Incalzirea casei poate fi costisitoare si poate fi o provocare pentru multi proprietari de case. Cu toate acestea, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce factura de incalzire si pentru a va mentine casa calduroasa si confortabila pe tot parcursul iernii.

  Tipuri de sisteme de incalzire

  Prima si cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o iei cand vine vorba de incalzirea casei tale este ce tip de sistem de incalzire sa alegi. Sunt mai multe optiuni disponibile, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Iata cele mai comune tipuri de sisteme de incalzire:

  Sisteme de incalzire cu centrala termica

  Un sistem de incalzire  centrala termica este cel mai comun tip de sistem de incalzire utilizat in casele din Romania. Acesta functioneaza prin furnizarea de caldura prin intermediul unei centrale termice, care controleaza temperatura intregii case. Acest tip de sistem po include centrala termica pe gaz natural sau GPL, combustibil fosil sau electricitate. Avantajul acestui sistem este ca poate fi usor controlat si este eficient din punct de vedere energetic gratie tehnologiei condensarii, ultraeficiente. Dezavantajul este ca necesita o investitie initiala, care se amortizeaza prin consumul redus de gaz sau conbustibil si prin confortul in sine. 

  Sisteme de incalzire prin pardoseala

  Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt o optiune populara deoarece ofera un nivel constant de caldura, fara puncte reci sau calde. Acest tip de sistem functioneaza prin intermediul unor conducte termice amplasate sub podea, care distribuie caldura in intreaga camera. Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt alimentate cu apa calda sau cu o solutie antigel. Avantajul acestui sistem este ca este eficient din punct de vedere energetic si poate fi usor controlat. Dezavantajul este ca necesita o instalare costisitoare si poate fi dificil de reparat in cazul in care apare o problema.

  Sisteme de incalzire cu pompa de caldura

   

  Sistemele de incalzire cu pompa de caldura sunt in general mai eficiente din punct de vedere energetic decat sistemele de incalzire centrala sau prin pardoseala. Acestea functioneaza prin preluarea caldurii din aerul exterior si prin transferul acesteia in interiorul casei. Acest tip de sistem poate fi alimentat cu electricitate sau cu gaz. Avantajul acestui sistem este ca este foarte eficient din punct de vedere energetic si poate fi usor controlat. Dezavantajul este ca poate fi costisitor de instalat si poate necesita intretinere regulata.

  Avantaje si dezavantaje ale fiecarui tip de sistem de incalzire

  Fiecare tip de sistem de incalzire are propriile avantaje si dezavantaje. Este important sa le cunosti pentru a putea face cea mai buna alegere pentru nevoile tale. Iata o lista cu avantajele si dezavantajele fiecarui tip de sistem de incalzire:

   

  Sisteme de incalzire prin centrala termica

  Avantaje:

  • Poate fi usor controlat

  • Eficient din punct de vedere energetic, mai ales la o centrala in condensatie

  • Poate fi alimentat cu mai multe tipuri de combustibil

  Dezavantaje

  • Atrage investitie initiala

  • Ai nevoie de reparatii specializate in care apar probleme.

  Sisteme de incalzire prin pardoseala

   

  Avantaje:

  • Ofera un nivel constant de caldura

  • Eficient din punct de vedere energetic

  • Poate fi controlat individual pentru fiecare camera.

  Dezavantaje:

  • Are nevoie de investitie initiala

  • Necesita mobilier adecvat

  • Poate fi dificil de reparat in cazul in care apare o problema (totusi garantia e indelungata)

  • Poate necesita o perioada lunga de timp pentru a se incalzi

  Sisteme de incalzire cu pompa de caldura

  Avantaje:

  • Foarte eficient din punct de vedere energetic

  • Poate fi usor controlat

  • Poate fi alimentat cu mai multi combustibili

  Dezavantaje:

   

  • Costisitor de instalat

  • Poate necesita intretinere regulata

  • Nu poate fi utilizat in zonele cu temperaturi foarte scazute

   

  Sfaturi pentru imbunatatirea eficientei energetice a casei tale

   

  Indiferent de tipul de sistem de incalzire pe care il folosesti, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati eficienta energetica a casei tale. Acestea nu numai ca iti vor reduce factura de energie, dar iti vor tine si casa mai calduroasa si mai confortabila. Iata cateva sfaturi pentru imbunatatirea eficientei energetice a casei tale:

  Izolarea casei

  Izolarea casei tale este una dintre cele mai importante masuri pe care le poti lua pentru a imbunatati eficienta energetica a casei tale. O izolatie buna ajuta la pastrarea caldurii in interiorul casei tale, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai putina energie pentru a o incalzi. Verifica daca ferestrele si usile tale sunt bine etanse si ca nu exista zone care permit pierderea  caldurii. In plus, verifica daca peretii si acoperisul tau sunt bine izolati.

  Schimbarea filtrului de aer

   

  Un alt mod de a imbunatati eficienta energetica a casei tale este sa schimbi filtrul de aer al sistemului tau de incalzire. Un filtru de aer murdar poate bloca fluxul de aer si poate determina sistemul tau de incalzire sa functioneze in mod neeficient. Schimba filtrul de aer cel putin o data pe luna pentru a te asigura ca sistemul tau de incalzire functioneaza la capacitate maxima.

  Folosirea draperiilor si a jaluzelelor

   

  Folosirea draperiilor si a jaluzelelor poate ajuta la pastrarea caldurii in interiorul casei tale. In timpul zilei, deschide draperiile si jaluzelele pentru a permite soarelui sa patrunda in casa ta si sa incalzeasca aceasta. Noaptea, inchide draperiile si jaluzelele pentru a pastra caldura in interiorul casei tale.

  Folosirea unor covorase

  Folosirea unor covorase in casa ta poate ajuta la pastrarea caldurii in interiorul acesteia. Un covor poate ajuta la izolarea podelei si la prevenirea pierderii caldurii prin podea. In plus, un covor poate ajuta la pastrarea picioarelor tale calde si confortabile.

  Optiuni diferite de incalzire  Daca nu doresti sa folosesti un sistem de incalzire centrala sau daca doresti sa reduci costurile de incalzire, exista multe optiuni alternative de incalzire disponibile. Acestea includ:

  Radiatoare de camera

  Radiatoarele de camera sunt o optiune buna pentru cei care doresc sa incalzeasca doar o camera sau o zona mica a casei lor. Acestea sunt disponibile in mai multe dimensiuni si forme si pot fi alimentate cu electricitate sau gaz.

  Sobe si seminee

  Sobele si semineele sunt o optiune traditionala de incalzire si pot adauga un farmec rustic casei tale. Acestea pot fi alimentate cu lemn, carbune sau gaz si pot fi utilizate pentru a incalzi o camera sau o zona mica a casei tale.

  Mentenanta sistemului tau de incalzire

  Este important sa efectuezi intretinerea regulata a sistemului tau de incalzire pentru a te asigura ca functioneaza la capacitate maxima. Iata cateva sfaturi pentru intretinerea sistemului tau de incalzire:

  Curatarea conductelor

  Curatarea conductelor de incalzire poate ajuta la imbunatatirea eficientei energetice a sistemului tau de incalzire. In timp, conductele pot deveni infundate cu murdarie si praf, ceea ce poate reduce fluxul de aer si eficienta sistemului.

  Verificarea termostatului

  Verificarea termostatului este importanta pentru a te asigura ca sistemul tau de incalzire functioneaza la temperatura dorita. Ajusteaza termostatul in functie de nevoile tale si asigura-te ca acesta functioneaza corect.

  Curatarea filtrelor

  Curatarea filtrelor atimagnetita de aer este importanta pentru a te asigura ca sistemul tau de incalzire functioneaza la capacitate maxima.

   

  Trucuri de economisire a energiei pentru reducerea costurilor de incalzire  Reducerea costurilor de incalzire poate fi o provocare, dar exista multe trucuri si sfaturi pe care le poti folosi pentru a economisi bani la factura de energie. Iata cateva trucuri de economisire a energiei pentru reducerea costurilor de incalzire:  Reducerea temperaturii  Reducerea temperaturii cu cateva grade poate ajuta la economisirea energiei si la reducerea costurilor de incalzire. Poarta haine mai groase si foloseste plapume si paturi mai groase pentru a te mentine cald si confortabil.  Folosirea unui termostat programabil  Folosirea unui termostat programabil poate ajuta la economisirea energiei si la reducerea costurilor de incalzire. Acesta iti permite sa setezi temperatura dorita pentru fiecare zi a saptamanii, ceea ce inseamna ca nu vei incalzi casa inutil in timpul zilei.

   

  Inchiderea usilor si ferestrelor

  Inchiderea usilor si ferestrelor poate ajuta la pastrarea caldurii in interiorul casei tale. Verifica daca usile si ferestrele tale sunt bine etanse si ca nu exista zone care permit scurgerea caldurii.

  Concluzie

  Incalzirea casei tale in timpul iernii poate fi o provocare, dar cu putin planificare si cateva trucuri si sfaturi, poti economisi bani la factura de incalzire si iti poti mentine casa confortabila si calduroasa pe tot parcursul sezonului

   

  Producatori recomandati
  Comanda telefonica
  0765.277.006
  Program de lucru
  Luni-Vineri: 08.00-17.00
  Sediu
  Str. Ciresului nr. 14, Dragomiresti Vale, Ilfov
   
  Ghidul tau autentic de shopping. Viziteaza site-ul Centraleviessmann.ro pe ShopMania
   
   
  Copyright © SC Vertical CIA SRL 2023
    Top
  CentraleViessmann.ro Magazin Specializat în Centrala pe gaz / GPL în condensare Viessmann ✔ Putere centrale: 19 kW, 25 kW, 32 kW și superior ✔ Incalzire si ACM🔥 Livrare Rapidă ✔ Pret corect ✔ Plata flexibila, inclusiv in rate 0765.277.006 Email: comercial@centraleviessmann.ro
  RON 0.28 - 57389.00
  Str. Ciresului nr. 14, Dragomiresti Vale, Ilfov. Ilfov Dragomirești Vale RO