Este cronotermostatul de ambient obligatoriu pentru locuinte?

Publicat la data de: 12.07.2017 14:32 | Autor: Info CentraleViessmann.ro

Vom incepe cu raspunsul imperativ si va argumentam in acest articol: da, cronotermostatul este obligatoriu pentru locuinte care au propriul sistem de incalzire, daca vreti  sa faceti economii, sa scadeti consumul de gaz, reducand astfel costurile cu facturile lunare de combustibil.  

Odata cu nevoia de confort termic sporit a crescut si preocuparea pentru eficientizarea costurilor si a resursurselor. Astfel companiile producatoare din domeniul instalatiilor au proiectat centrale cu randament din ce in ce mai mare, dar si accesorii care  sa scada consumul de combustibil gazos, implicit costurile aferente  facturilor de utilitati. Iar cronotermostatele sunt aparate care au acest rol. 

Pe scurt, cronotermostatele  sunt aparate accesoriu pentru reglarea modului de functionare a centralei termice  prin sincronizarea acesteia cu  temperatura ambientala din incaperea in care se afla device-ul. Dupa cum sugereaza numele, acesta programeaza timpul (crono) la care va asigura anumiti parametri de temperatura (termo).

Cum functioneaza cronotermostatele de ambient

Spre exemplu cronotermostatul cu unde radio este un echipament programabil format din doua componente, una care se conecteaza la centrala termica (unitatea centrala) si o a  doua piesa care se monteaza intr-o camera in functie de care se va stabili temperatura de referinta. Unitatea centrala va gestiona sincronizarea modului de lucru al centralei termice prin cresterea temperaturii agentului termic din instalatie, pana se va atinge temperatura dorita potrivit perioadelor programate de utilizator ( zilnic/ saptamanal)

Pentru confortul termic al locatarilor, un aspect demn de luat in calcul  este stabilirea in mod corespunzator a acestei camere pilot si a pozitionarii cronotermostatului in respectiva incapere. Veti evita instalarea componentei de masurare a cronotermostatului in camerele in care exista o sursa suplimentara de caldura, in camerele mai calduroase, langa calorifere sau la inaltimi extreme (aproape de podea sau, dimpotriva, aproape de tavan). Recomandam mai degraba instalarea intr-o camera mai racoroasa sau incaperea care este aerisita cel mai des. 

Care sunt avantajele pe care cronotermostatul de ambient le aduce?

Primele doua avantaje pe care un proprietar de centrala termica le simte sunt confortul termic si economii prin scaderea costurilor la facturi. Crono-termostatul  face posibil acest lucru prin programarea centralei in anumiti parametri in intervalele orare sau saptamanale in care isi doreste o temperatura mai mare, mai reconfortanta si temperaturi mai scazute in afara acelor intervale. Astfel, centrala termica functioneaza si consuma combustibil gazos in mod extensiv doar atunci cand este necesar, eliminand pierderile. 

Utilizarea simplificata este un alt avantaj.  Proprietarul centralei isi programeaza parametri de temperaturi si intervalele aferente, iar centrala va functiona potrivit setarilor stabilite,  fara sa mai fie nevoie sa faca aceasta operatiune manual, ori de cate ori ar fi fost nevoie in lipsa unui astfel de device. 

Modele de cronotermostate

Din punct de vedere al conectivitatii, exista doua tipuri de crono-termostate: cronotermostate cu fir si fara fir ( wireless). In pirmul caz conexiunea este realizata prin cablu, fiind stabila si  de increde, un impediment fiind traseul de cablu care trebuie sa traverseze casa pana la camera in care va fi instalata componenta de masurare a echipamentului. 

Cronotermostatele fara fir (wireles) sunt mai complexe, cu optiune suplimentare de programare pentru majoritatea modelelor, iar conectivitatea este asigurata prin unde radio securizate. Avantajul lipsei cablurilor este evident, dupa cum si administrarea acestui echipament este in mod implicit mai permisiva. Trebuie totusi luat in considerare unde va fi montata piesa de masurare a temperaturii  ca aceasta sa nu aiba bariere  sau interferente cu unitatea centrala si sa se piarda comunicatia (pereti beton armat, structuri metalice etc).  

O categorie evoluata de cronotermostate wireless sunt cele care permit conectivitate si setarea via Internet, o adevarata solutie de gestionare a costurilor pentru oameni moderni si ocupati. 

Am putea considera si o clasificare a cronotermostatelor in functie de recurenta programarilor zilnice sau saptamanale. 

Este scump un cronotermostat?

Cronotermostatele pot fi considerate echipamente accesorii chiar ieftine, considerant utilitatea acestora. Pe o plaja de preturi intre 70 Ron (cele mai ieftine modele, cu fir) pana la adevarate solutii de gestiune a temperaturii care au costuri de 1500 Ron, modelele de cronotermostat de pe piata asigura optiuni pentru orice buget. 

Un aspect pe care trebuie sa il considerati este amortizarea acestui echipament in timp. Investitia initiala intr-un cronotermostat este nesemnificativa considerand ca prin utilizarea acestuia alaturi de o centrala scadeti semnificativ costul lunar alocat furnizorului de gaze. Altfel spus, cronotermostatul este o investitie minima care se amortizeaza pe termen scurt. 

Revenind la intrebarea intitala este cronotermostatul obligatoriu pentru locuinte?Raspunsul nostru este Da,  daca vrei sa economisesti bani!

Producatori recomandati
Comanda telefonica
0765.277.006
Program de lucru
Luni-Vineri: 08.00-17.00
Sediu
Str. Ciresului nr. 14, Dragomiresti Vale, Ilfov
 
Ghidul tau autentic de shopping. Viziteaza site-ul Centraleviessmann.ro pe ShopMania
 
 
Copyright © SC Vertical CIA SRL 2023
  Top
CentraleViessmann.ro Magazin Specializat în Centrala pe gaz / GPL în condensare Viessmann ✔ Putere centrale: 19 kW, 25 kW, 32 kW și superior ✔ Incalzire si ACM🔥 Livrare Rapidă ✔ Pret corect ✔ Plata flexibila, inclusiv in rate 0765.277.006 Email: comercial@centraleviessmann.ro
RON 0.28 - 57389.00
Str. Ciresului nr. 14, Dragomiresti Vale, Ilfov. Ilfov Dragomirești Vale RO